Näin paljon suomalaiset käyttävät rahaa jouluun

jouluaatto

Voisi ajatella että suomalaiset rahoittavat joulunsa nykyään pikalainoilla, jos uskoo uutisten otsikoita. Asia ei kuitenkaan niin paha kuin luulisi. Suomalaisten rahankäyttö jouluisin on noussut viime aikoina, mutta lahjoja ostetaan harvemmin velaksi.

2017 vs. 2018

Nordea tutki vuonna 2017 paljonko suomalaiset laittaa rahaa jouluun. Tällöin selvisi, että joululahjoihin laitettiin keskimäärin 290 euroa ja kaikkeen muuhun aiheeseen liittyvään 200 euroa. Eli yhteensä noin 500 euroa. Juuri tänä vuonna suomen talous oli pienessä nousussa, mutta 500 euron budjetti oli pienempi kuin vuoden 2016 tutkimuksessa. Nordea arveli silloin että todellinen summa olisi suurempi, koska kysely tehtiin lokakuussa.

Ylen teettämässä jutussa nyt tänä vuonna haastateltiin kansalaisia ja kysyttiin juuri paljonko ihmisillä menee rahaa jouluun. Tänä vuonna ihmisillä menee noin 600 euroa joulun ostoksiin ja lahjoihin. Tämä on 100 euroa enemmän kuin viime vuonna, mikä on huomattava summa. Onhan tuo suhteellisen suuri menoerä ja on vuoden kallein juhla, mutta joulu tulee kuitenkin vain kerran vuodessa.

Joulun ostokset rahoitetaan palkkatuloilla ja veronpalautuksilla

Haastatteluissa oli usein mainittu, että joulun menot rahoitetaan palkkatuloilla ja omilla säästöillä. Tänä vuonna verottaja maksaa erityisen paljon veronpalautuksia, noin 10% viime vuotta enemmän. Tämä on aina tervetullutta, jos asiasta kysytään kaupan alalta. Muistathan tarkistaa viime kuun jutustamme, milloin veronpalautukset maksetaan tilille. Suurin osa suomalaisista käyttävät melkein koko veronpalautuksen joulun ostoksiin. Veroprosentin korottaminen on myös yksi tapa säästää, vaikka tästä ei hirveästi korkoa kerry. Tulevaisuutta varten kannattaa keksiä uusia säästökikkoja, kun veronpalautukset lopetetaan.

Lainaa joulun menoja varten

Vuoden 2017 tutkimuksessa, vain 10% suomalaisista olivat harkinneet lainaa joulua varten. Tutkimuksessa arveltiin että luku on korkeampi ja luottokorttia tullaan käyttämään kun käydään ostoksilla. Vuoden 2018 luku on luultavasti suurempi kuin viime vuonna. Viime vuosien talouskasvu ja helposti saatavat luotot voi saada ihmiset käyttämään suunniteltua enemmän rahaa jouluun.
Lainan hakeminen kannattaa kuitenkin hoitaa huolella, jos haluaa mahdollisimman edullisen luoton joustavilla maksuehdoilla. Arkirahan lainahakemus on aina kätevä vaihtoehto jos haluat tarkistaa mihin hintaan saisit lainaa markkinoilta. Riittää vain, että täytät yhden hakemuksen, niin saat jopa 25 eri tarjousta suoraan näytöllesi. Voit rauhassa käydä tarjoukset läpi ja valita näistä parhaan. Voit myös aina hylätä kaikki tarjoukset jos et saanut talouteesi sopivaa lainatarjousta.

Hyvää joulua toivoo Arkiraha.fi!

 


Lähteet:

https://ajassa.nordea.fi/arki-asuminen/fakta/kuinka-paljon-aiot-kayttaa-rahaa-jouluun-tutustu-suomalaisten-joulubudjettiin/

https://yle.fi/uutiset/3-10544122

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000004890695.html